dilluns, 23 de març del 2009

Vuitena anada: Blancaneus i la poma




Fa uns quants dies vaig anar al supermercat a comprar i vaig agafar dos quilos de taronges, d'aquestes que van amb una mena de reixeta. Origen: "Comunidad Valenciana", posava. També hi diu "tratado con ceras, imazalil y TBZ". Collons, jo volia taronges, no espelmes. I això del imazalil? Què deu ser? I el TBZ? Bé, doncs... investigarem.
Imazalil és un fungicida amb el que tracten moltes de les fruites que venen als supermercats perquè durin la tira de temps. És a dir que mata els fongs que puguin sortir a la pell de les fruites, però què passa si no les rentes bé abans de fer-te el suc? Doncs que ja pots anar menjant iogurts amb bifidus, ja, que no hi ha res a fer. Aquest producte fitosanitari (bon eufemisme per dir verí) ho mata tot, el fong blanquinós de les taronges i, de pas, la flora intestinal. Un estudi fet el 2004 per la Universitat de Costa Rica confirma la seva toxicitat i demostraven greus afectacions en l'ADN. L'estudi consistia en exposar limfòcits, és a dir cel·lules individuals humanes, a concentracions mínimes durant 30 minuts i a 37 graus de temperatura i van observar que es produïen danys directes. També ho van provar amb el tiabendazol (TBZ, us sona?) i els resultats eres pitjors. El TBZ és un altre fungicida que serveix exactament pel mateix que l'imazalil, però com que els fongs a base de fotrel's-hi canya s'acostumen, millor dos per si les mosques. Aquesta tolerància als fungicides n'anomenen resistències. Tu diràs, pobrets! I si ells, els fongs, és resisteixen, nosaltres per què no? L'estudi també diu que tots dos productes afecten directament al sistema endocrí, un complex sistema químic que regula les funcions vitals del nostre organisme, com la reproducció, el desenvolupament embrionari, el sistema immunològic, i fins i tot aspectes del comportament psicosocial. Les substàncies que regulen aquestes funcions es diuen hormones.
Això sí, com a mínim tenen la decència de dir que ho posen, però no és més que una manera de poder rentar-se les mans si mai passa res. Nosaltres mentrestant el que hem de rentar bé és tota la fruita i verdura que mengen. I sinó compreu a l'ecològic de la vostra plaça, que les pomes regalades segur que no son massa bones, eh, Blancaneus?

4 comentaris:

  1. Hola bloggero!

    Ei, interessant la " vuitena anada".

    Després de llegir-la farà "yu-yu" quan em trobi al super les taronges dins la bossa...

    Està clar, cada cop +, q cal fixar-se en el q comprem, i el q mengem. I llegir la lletra petita...

    Molt guapo Isra!

    esperaré la propera menjada, o anada, o girada.......

    Pau

    ResponElimina
  2. Sí, Pau. I com aquestes la tira ens en foten. Em de vigilar i molt! Gràcies per comentar!! Salut!!

    ResponElimina
  3. és bo saber-ho... merci! aquesta tarda rentaré la poma que vaig comprar a can los del río... :S

    ResponElimina
  4. fliipa
    ben be ho posen per rentar-se'n les mans, quan lo que haurien de fer és prohibir-ho.. vaya cabrons
    ..i la de coses que porten merda i no ho sabem!
    bueno, ja aniré mirant al bloc, que a part de curiositats a més és educatiu!! tio, demana subvenció!!
    una abraçada isra,
    oriol

    ResponElimina