dissabte, 21 de febrer del 2009

Segona anada: Karakia




Quan vaig començar a parar aquesta taula no sabia quants comensals hi hauria, ni què s'hi menjaria. Mica en mica la vaig decorant. Algun dia, romàntic, hi posaré una espelma. Un altre, més cansat, els plats seran insípids.
Avui, com al programa del 33, cuines del món. Avui, Somàlia. I ho faré amb K'naan.
Aquest viatger, que és el què vol dir el seu nom, va néixer a Mogadiscio fa 31 anys i va refugiar-se amb la família al Canadà, fugint de la crisi que patia el seu país al principi dels 90.
A mida que anava aprenent anglès escoltant rap, anava fent les seves pròpies cançons. Va deixar l'escola per fer un viatge de dos anys, que un bon dia de 2001, a Ginebra, a la celebració del 50 aniversari del Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, el va portar davant dels micròfons i va fer una forta crítica a l'ONU pel seu paper a la crisi somali que ell, la seva família, els seus amics havien patit.
Entre els assistents a l'acte hi havia el cantant senegalès Youssou N'Dour que, impressionat pels collons que tenia el nano, el va "apadrinar".
No m'agrada massa el rap, però sé reconèixer quan algú fa les coses amb sentit i K'naan és un bon Mc que ens pot servir per saber què es cuina per aquests racons de món.
Em sap greu si el menú no es del vostre gust. Us diria bon profit però potser us ennuegueu. La veritat és que treu la gana.
Recordeu; aquest món és com un dinar, si ens ho mengem tot els altres convidats no tastaran res. La nostra riquesa és la seva pobresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada